Skønne hæklede sko formet som en tank

Hvad gør man, når ens kæreste spørger, om man ikke vil hækle et par helt specielle hjemmesko til ham – hæklede sko i form af en tank? Man hækler selvfølgelig et par til ham 🙂

Og når de først er færdige, så er de jo ikke til at stå for. Min kæreste er heldigvis også utrolig glad for gaven.

Hæklede sko

Opskriften

Opskriften fandt jeg på Ravelry – den skal dog købes på Etsy. Den findes kun på engelsk, men så er det godt, at man bare kan skrive maskenavnene på YouTube og på den måde finde videoer, der viser hvordan de enkelte masker skal hækles.

Jeg brugte dog også lidt tid på først at få oversat hvad maskerne i opskriften hedder på dansk. Der bruges disse masker:

Chain stich (ch) = Luftmaske
Slip stich (sl st) = Kædemaske
Single crochet (sc) = Fastmaske
Half-double crochet (hdc) = Halv stangmaske
Back post half-double crochet (BPhdc) = Halv stangmaske bagom stangen
Back post single crochet (BPsc) = Fastmaske bagom stangen
Front post half-double crochet (FPhdc) = Halv stangmaske foran stangen

Størrelserne i opskriften, er angivet med farver. Skoene til min kæreste, er hæklet i den grønne størrelse med nål 5½. Det skulle svare til størrelse 41 – 42, men enten så har jeg hæklet for stramt eller så er opskriften lidt lille. Så hvis du vil hækle hjemmeskoene, vil jeg anbefale, at du tjekker din hæklefasthed.

Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du skal hækle, vil jeg foreslå, at du vælger at gå en størrelse op, frem for en størrelse ned.

Jeg løste udfordringen med, at skoene var lidt for små ved, at gøre dem våde i bunden og sætte et par af mine egne gamle badesandaler ned i dem. Så lod jeg dem tørre med skoene nede i og det gjorde, at de blev udvidet.

Hæklede sko

Opskriften er meget fin. Men jeg synes dog, at den del af opskriften, som hedder “Medium part of the hull” er for lille. Det gælder både i bredden og længden. Det er den første del, som sys ovenpå selve skoen og går ud over larvefødderne.

Skulle jeg lave de hæklede sko igen, så ville jeg hækle 2 ekstra masker i bredden og 2-3 ekstra rækker i længden, inden det hul der skal laves. Det tror jeg vil komme til at passe lidt bedre. Hullet skal stadig laves i samme størrelse som beskrevet.

Hæklede sko

Der er rigtig mange billeder i opskriften, hvilket er et stort plus. Nogle af billederne – især dem af sammensyningen – synes jeg dog er for små. Men det kan man løse ved at se på dem på computeren og vise opskriften i mere end 100 %.

Sammensyning af de hæklede sko

Hæftning af ender og sammensyningen af skoene tager en del tid. Selv om jeg ikke synes det er det sjoveste, så er der noget skønt ved at samle det hele og se det komme til at ligne en tank mere og mere.

På billederne nedenfor, ses larvefødderne under sammensyningen. Det sidste hjul skal sidde lidt højere end de andre.

Hæklede sko

Jeg fik dog hæklet det sorte stykke, der skal om larvefødderne, en lille smule for kort.

Hæklede sko

Under sammensyningen af skoene, skal der fyld i et par af delene. Her brugte jeg syntetisk fyld – bare fra den billigste pude jeg kunne finde.

Stabilisering af kanonløbet

Jeg ville gerne have stabiliseret kanonløbet lidt. Til det havde jeg brug for noget som var tykkere end ståltråd og elefanttråd.

Normalt synes jeg der er god hjælp at hente på nettet, men denne gang fandt jeg ikke rigtig nogle løsninger. Jeg endte med at søge på hvad hobbyforretningerne ellers havde. Det endte med, at jeg fandt nogle fiberstænger i Stof og Stil.

De var ikke i den rigtige længde, og jeg troede jeg kunne bide dem over med en skævbider. Men så let skulle det ikke gå. Det kunne sådan set godt bides over, men det var lidt besværligt og resultatet blev ikke pænt. Så stængerne savede jeg i stedet over med en helt lille sav.

Forskellen på de to metoder kan ses på billedet nedenfor. Øverste stang er den som er savet over og nederste stang er den som jeg har forsøgt at bide over med en skævbider.

Jeg havde kun fiberstang i selve kanonløbet. Men skal jeg lave de hæklede sko igen, vil jeg sikrer, at fiberstangen også går ind i den del med fyldet. På den måde bliver retningen på kanonløbet meget mere stabilt.

Hæklede sko

Flydende latex under de hæklede sko

Jeg har før oplevet, at strikkede og hæklede sko går i stykker, fordi der ikke er noget under bunden. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at der skulle flydende latex under. Og ud over, at det giver en langt bedre holdbarhed, så gør det også, at min kæreste ikke glider rundt på det glatte stuegulv 🙂

Sidste gang jeg arbejdede med flydende latex, havde jeg købt en pensel, som jeg smurte det på med. Penslen var ikke til at gøre ren og derfor ville jeg gerne finde en anden metode. Jeg læste mig til, at man kunne bruge en foliebakke eller ligende og tage en pose omkring den. Så fyldes der latex i og skoene dyppes deri.

På papiret lød det godt, men de her hæklede sko har en ret stor overflade (larvefødderne fik også latex, da de også rører gulvet når man går). Jeg synes derfor ikke latexen blev ligeligt fordelt. Samtidig var det svært at styre, at det ikke kom på steder, hvor det ikke skulle komme.

Jeg tror egentligt godt metoden kan virke, bare ikke lige til de her hæklede sko. Derfor gik jeg tilbage til den gamle metode.

Jeg købte et par billige skumgummi-pensler og brugte en lille kop med en pose i, til at fylde lidt latex i. Så brugte jeg skumgummi-penslen til at duppe/pensle latex på med. Det gjorde jeg af 5 omgange, hvor de i mellemtiden fik god tid til at tørre. Hvis du ikke har så meget tid, så kan du tage en hårtørre til hjælp.

Så snart jeg var færdig med et lag latex, blev penslen skyllet i under vandhanen. Første gang forsøgte jeg at presse latex og vand ud af penslen. Det resulterede i en pensel, som blev trykket helt flad (den til venstre på billedet). Da jeg tog den nye pensel i brug, skyllede jeg derfor bare penslen uden at gøre mere. Det hele kommer ikke ud og penslen bliver en smule stiv, men ikke mere end at den sagtens kan bruges til de efterfølgende lag af latex.

Hæklede sko

Hæklede sko

Jeg havde som sagt sat et par gamle badesandaler ned i de hæklede sko, da jeg skulle udvide skoene. Dem endte jeg med at beholde i, da jeg skulle give skoene latex. Det hjalp blandt andet med at give en god flad overflade til at smøre latex på.

Latexen kan dog godt rende lidt ned og sætte sig lidt fast på skoene. Selv om det er let at skille badesandalerne og de hæklede sko og der er ikke sidder rester på badesandalerne efterfølgende, så anbefaler jeg ikke, at du vælger dine yndlingssko.

Inden jeg gik i gang, tænkte jeg lidt over, hvordan jeg skulle lade de hæklede sko tørre. Det var vigtigt, at det var forholdsvis stabilt og at de kunne tørre vandret. Jeg endte med at tage en plastikkurv og fylde den med syntetisk fyld, så skoene kunne ligge vandret med bunden i vejret.

Skoene kan sikkert ligge i mange andre typer materialer end syntetisk fyld. Men det er ret smart, fordi det meget let kan formes til at passe skoene. Det er dog en god idé, at vælge et materiale, hvor det ikke gør noget, hvis der kommer lidt latex på. Så er du fri for at bekymre dig om det.

Hæklede sko

Og voilà – et par helt fantasiske tank hjemmesko, som jeg er ret sikker på, at mange mænd vil elske.

Hæklede sko

Info om projektet

Projekt færdigt Februar 2017
Størrelse på hjemmesko Hæklet størrelse 40/41 (størrelsen var lidt lille)
Grøn opskrift med nål 5½
Opskrift Opskriften er desværre ikke tilgængelig længere, hvor jeg fandt den. Prøv eventuelt at søge på panzer slippers pattern eller lignende for at finde en lignende opskrift.
Fandtes tidligere her (Panzer slippers pattern
https://www.etsy.com/listing/108449743/pattern-for-tiger-1-tank-panzer)
Garntype Drops Karisma (100 % uld)
Strikkefasthed på garn 10 cm = 21 masker på pind 4
Løbelængde på garn 50 gram = 100 meter
Nålestørrelse brugt

Mere specifikt om garntype og garnforbrug

Garntype                  Farvenavn Farvekode Antal nøgler brugt
Drops Karisma Mellemgrå (mix) 21 5 (burde nok have været mindst 6, for at få den rigtige størrelse)
Drops Karisma Sort 05 2

9 comments

  • Mette says:

   Tusind tak Lone. Det var et større arbejde end jeg lige havde regnet med.

   Jeg har hæklet det med en tråd af Karisma, men jeg havde måske ændret det, hvis jeg skulle gøre det igen. Så enten hæklet det i dobbeltgarn eller fundet en type garn som passede lidt bedre med hæklenål 5½.

   Mvh Mette

   • Lone says:

    Tusind tak for dit svar. Jeg vil forsøge at hækle dem i dobbelt Karisma. Men kan godt se, det er noget af en opgave. Jeg er kommet til at love sønnen et par😏
    Mvh. Lone

 1. Tina Toft says:

  Hej Mette
  Min mor skal til at hækle disse skønne sko :-), men hun kan hverken engelsk eller tysk. Ved/kender du nogen, der har oversat opskriften til dansk?

  Mvh Tina

  • Mette says:

   Hej Tina
   Det gør jeg desværre ikke. Jeg fandt dem selv kun på engelsk og skrev så ting direkte ind på den printede opskrift, hvor jeg havde brug for lidt oversættelse af fagtermerne. Så jeg har desværre heller ikke en oversættelse liggende selv.

   Jeg håber I finder en løsning.

   Mvh Mette

  • Mette says:

   Hej
   Jeg ville ønske at jeg kunne hjælpe, men det kan jeg desværre ikke.
   Måske kan du finde en anden opskrift på Etsy eller et andet sted, hvis du søger på f.eks. “tank slippers pattern crochet”.

   Jeg håber det lykkedes 🙂

   Mvh MEtte

 2. Mette Sams says:

  Hej Mette
  Laver du bestillingsarbejde? Min kæreste er veteran, og han er helt vilde med de tankfutter. Jeg kan dog ikke hækle selv.
  Mvh Mette

  • Mette says:

   Hej Mette
   Det ville jeg ønske jeg havde tid til, men det har jeg desværre ikke. Jeg håber du kan finde en anden som kan hjælpe dig med det.
   Mvh Mette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.