Grydelapper og håndklæde til børn

Jeg er blevet spurgt om jeg vil hækle nogle børnegrydelapper og det synes jeg er et meget sjovt projekt. Det endte dog med både at blive til grydelapper og håndklæde til børn.

Da jeg søgte efter børnegrydelappe, fandt jeg mange der var hæklet med vaffelmønster. Den opskrift jeg fandt var dog ikke helt lige som jeg ønskede den. Derfor fik jeg min hæklelærer til at hjælpe mig med selve vaffelmønsteret. Og så prøvede jeg ellers lidt forskellige ting for at få mønstret til at passe.

Jeg synes det kunne være sjovt, at skrive opskriften ned. Det blev i sidste ende til den opskrift som er beskrevet her – opskrift på grydelapper og håndklæde til børn.

Inspiration til farverne og håndklædet kommer fra denne blog: http://denlillaelefant.blogspot.dk/2012/08/mini-viskestykkehandklde-til-lege.html

Jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville finde nogle andre farver end dem som jeg fandt på bloggen. Da jeg skulle købe garnet synes jeg dog den mørkgrå og lyseblå passede virkelig godt sammen, så det købte jeg. Jeg købte desuden sort og karrygul, som jeg hæklede en grydelap i. Farverne var dog slet ikke lige så fine som den mørkegrå og lyseblå. Derfor gik jeg ikke videre med de farver.

Garnet jeg har hæklet med er bomuldsgarn til hæklenål 2½ – 3 mm. Jeg har brugt en 3 mm hæklenål. Men størrelsen på hæklenålen afhænger af hvor løst eller fast du hækler. Lav eventuelt en lille prøve.

Hvis du ikke har forsøgt dig med vaffelmønster før, er det også en fordel at lave en lille prøve først, så man forstår teknikken.

Grydelapper og håndklæde til børn

Børnegrydelapper 10 x 10 cm og børnehåndklæde 15 x 23 cm

 

Forkortelser:

Lm: luftmaske

Alm. stm: stangmaske

2 stm omkring stangmasker nedenfor: Find stangmasken nedenfor (i foregående række). Slå om og stik nålen ind forfra og ud på den anden side af stangmasken nedenfor. Hækl herefter som det var en almindelig stangmaske. Hækl endnu en stangmaske på samme måde i næste stangmaske nedenfor. Nederst har jeg indsat nogle billeder af hvad jeg har gjort, som forhåbentlig kan være til hjælp.

*: gentag

 

Grydelapper til børn

Grydelapperne måler ca. 10 x 10 cm

Hækl 23 lm i mørkegrå. Vend med 2 lm.

1 række: Stangmasker tilbage (ikke i de 2 lm). Vend med 2 lm.

2 række: 3 almindelige stm, *2 stm omkring stangmasker nedenfor, 2 alm. stm*

Afslut rækken med 2 stm omkring stm nedenfor og 3 alm. stm. Vend med 2 lm.

3. række: 1 alm. stm, *2 stm omkring stm nedenfor, 2 alm. stm*, afslut rækken med 2 stm omkring stm nedenfor og 1 alm. stm. Vend med 2 lm.

4. – 11. række: Gentag 2. og 3. række 4 gange hver.

12. række: Gentag 2. række

Skift farve til lyseblå og klip det mørkegrå garn, så der er nok til at hæfte med. Jeg har indsat et par billeder længere nede til hjælp til farveskift. Det er desværre ikke muligt at hækle enderne med her pga. mønstret. Når du skifter farve, så efterlad minimum 30 cm af det lyseblå garn til at afslutte den sidste del af den lyseblå kant.

Vær opmærksom på, at det er bedst at skifte farve midt i den sidste hæklede maske i den forrige række = midt i den sidste alm. stm)

13. række: Gentag 3. række

14. række: Gentag 2. række

Kant: Vend arbejdet, så du har størstedelen af den lyseblå kant til venstre for hvor du er nået til. Hækl 15 lm (til ophæng) og sæt den fast med en km eller fm. Fortsæt med fm rundt langs den lyseblå kant, så det danner en fin afslutning. Du hækler først fm rundt på størstedelen af den lyseblå kant, skifter så til mørkegrå (klip den lyseblå garn, så der er nok til at hæfte med) og fortsætter med fm i det mørkegrå garn. Her vil jeg anbefale, at du hækler den grå ende af garnet med, så den bliver hæftet på samme tid.

I hjørnerne kan du eventuelt hækle 2 fm i samme maske – én på hver side – for at få en mere firkantet grydelap.

Når du når til den sidste lille del med lyseblå bruger du de ca. 30 cm at den lyseblå tråd som du efterlod, da du startede med at hækle med den lyseblå farve.

Hæft ender på de resterende garnender.

 

Håndklæde til børn

Håndklædet måler ca. 15 x 23 cm

Hækl 55 lm i mørkegrå. Vend.

1 række: 2 lm, stangmasker tilbage (ikke i de 2 lm). Vend.

2 række: 2 lm, 3 almindelige stm, *2 stm omkring stangmasker nedenfor, 2 alm. stm*

Afslut rækken med 2 stm omkring stm nedenfor og 3 alm. stm. Vend.

3. række: 2 lm, 1 alm. stm, *2 stm omkring stm nedenfor, 2 alm. stm*, afslut rækken med 2 stm omkring stm nedenfor og 1 alm. stm.

4. – 21. række: Gentag 2. og 3. række 8 gange hver.

22. række: Gentag 2. række

Skift farve til lyseblå og klip det mørkegrå garn, så der er nok til at hæfte med. Jeg har indsat et par billeder længere nede til hjælp til farveskift. Det er desværre ikke muligt at hækle enderne med her pga. mønstret. Når du skifter farve, så efterlad minimum 30 cm af det lyseblå garn. Det skal du bruge til at afslutte den sidste del af den lyseblå kant.

Vær opmærksom på, at det er bedst at skifte farve midt i den sidste hæklede maske i den forrige række = midt i den sidste alm. stm)

23. række: Gentag 3. række

24. række: Gentag 2. række

Kant: Vend arbejdet, så du har størstedelen af den lyseblå kant til venstre for hvor du er nået til. Hækl 15 lm (til ophæng) og sæt den fast med en km eller fm mod den side, hvor der er mindst lyseblå kant. Hækl herefter fm i alle lm, så selve ophænget bliver tykkere.

Fortsæt herefter med fm rundt langs den lyseblå kant, så det danner en fin afslutning. Du hækler først fm rundt på størstedelen af den lyseblå kant. Så skifter du til mørkegrå (klip den lyseblå garn, så der er nok til at hæfte med) og fortsætter med fm i det mørkegrå garn. Husk at hækle den grå ende af garnet med, så den bliver hæftet på samme tid.

I hjørnerne kan du eventuelt hækle 2 fm i samme maske – én på hver side – for at få en mere firkantet grydelap.

Når du når til den sidste lille del med lyseblå, bruger du de ca. 30 cm at den lyseblå tråd som du efterlod, da du startede med at hækle med den lyseblå farve.

Hæft ender på de resterende garnender.

 

Her ses mit forsøg med sort og karrygul.

Hæklet børnegrydelap

 

Skift farve i sidste stangmaske 

Første del af den sidste stangmaske i rækken inden farveskift hækles.

Skift farve 1

I stedet for at afslutte med den mørkegrå farve, afsluttes den sidste stangmaske i rækken med den lyseblå farve. På den måde bliver farveskiftet mindre tydeligt. Herefter fortsættes der i lyseblå dvs. der vendes med 2 lm i lyseblå osv.

Skift farve 2

 

Vaffelmønster (2 stm omkring stangmasker nedenfor)

Der er her hæklet 23 lm og første række med stangmasker er hæklet.

Vaffelmønster 1

Der hækles 2 lm samt 3 almindelige stangmasker.

Vaffelmønster 2

Der skal nu hækles den første stangmaske omkring stangmasken nedenfor. På hver side af stangmaskerne er der et hul og der er her hæklenålen skal ned. Inden du starter på dette, skal garnet slås om pinden 1 gang.

Vaffelmønster 3

Hæklenålen indsættes forfra (husk at du skal have slået garnet om pinden 1 gang inden du gør dette), føres under 1 stangmaske og føres op på den anden side af stangmasken. Herefter hækles ligesom du vil gøre, hvis du skal hækle en almindelige stangmaske dvs.

1) slå garnet om pinden og før garnet under stangmasken

2) slå garnet om pinden og før gennem de 2 første løkker

3) slå garnet om pinden og før gennem de sidste 2 løkker.

Vaffelmønster 4

Nu er den første af disse masker hæklet og så skal den næste hækles på samme måde. Husk, at det er stangmasken lige ved siden af den anden som du skal under.

Vaffelmønster 5

Vaffelmønster 6

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.