Dahlia blusen med fint bladmønster

Efterårsferien betød at jeg havde lidt tid til at få afsluttet nogle af de mange projekter jeg havde liggende – her Dahlia blusen, som jeg allerede har taget i brug, nu hvor det er blevet lidt køligere.

Det er ikke så tit jeg køber strikkebøger. Mange gange synes jeg nemlig kun der et par opskrifter jeg har lyst til at strikke. Men efter jeg havde lånt Egostrik af Lene Holme Samsøe på biblioteket, så besluttede jeg mig for at den måtte jeg have, fordi der er en del fine opskrifter i den:-)

Mit første projekt fra bogen er Dahlia blusen, som også findes i en cardigan-version.

Jeg har ikke strikket den i det foreslåede garn. Jeg har nemlig en plan om at få ryddet op i det garn jeg allerede har. Så det er blevet til en bluse i 65 % uld og 35 % alpaca i en skøn karrygul farve.

Dahlia blusen

Ændringer til Dahlia blusen

Jeg har strikket opskriften i størrelse small. Jeg synes nemlig det er pænest til min kropsform, hvis bluser ikke bliver for løse. Men det betyder at jeg har justeret ærmerne lidt, for at de ikke blev for små ved ærmegabet, men samtidig ikke sidder for løst på armen.

Så i stedet for at strikke 11 masker ved ærmegabet, slog jeg 15 masker op. Jeg havde derfor i alt 67 masker, da jeg startede med at strikke ærmerne (oppefra og ned).

For at få ærmerne lidt tætsiddende, så tog jeg ind på ca. hver 3½ cm ned over ærmet og allerede fra ærmet målte ca. 5 cm (målt fra der hvor jeg havde slået masker op ved ærmegabet).

Dahlia blusen

Info om projektet

Projekt færdigt Oktober 2018
Strikket størrelse S – Ærmer dog rettet til (se ovenfor)
Garntype Drops Lima: 65 % uld & 35 % Alpaca
Strikkefasthed på garn 21 m = 10 cm med pind 4
Løbelængde på garn 50 gram = 100 meter
Pindstørrelse brugt Pind 3½
Opskrift Dahlia fra bogen Egostrik af Lene Holme Samsøe

Mere specifikt om garntype og garnforbrug

Garntype Farvenavn Farvekode Antal nøgler brugt
Drops Lima Okkergul 2923 9

 

14 comments

 1. Pia Printz-Rohde says:

  Hej Mette, så sjovt, at jeg lige så instergram så en bunke hæklet et eller andet, og jeg så ville se hvad det var, ja så kom jeg ind på dit kreahjørne , og her faldt mine øjne på denne smukke bluse strikket i mit ynglingsmønster og farve. Blev overrasket over at den er strikket i Lima fra drops, jeg købte engang det garn, og synes det virkede så dødt og tungt at strikke i. Men din bluser ser så fin og let ud. Og bunken med hæklet, var jo karklude. :-). Kh Pia

  • Mette says:

   Hej Pia

   Lidt sjovt at du kom ind på mit kreahjørne ved en tilfældighed 🙂

   Jeg synes også både farve og mønster er rigtig fint. Hvilket garn man godt kan lide, synes jeg tit er meget subjektivt. Jeg har en del uldgarner, som jeg hverken kan strikke i eller gå med, fordi det kradser. Så jeg er nødt til at være ret selektiv, når jeg vælger garn. Og selv om garnet mærkes vildt lækkert, når jeg mærker det, så kan det også sagtens kradse rigtig meget, hvis jeg først skal gå med det.

   Men det er rigtigt, at Lima fra drops ikke er særlig let i forhold til flere andre uldgarner, som fx Karisma.

   Kh Mette

  • Mette says:

   Hej Dorte

   Normalt står der en forklaring ved diagrammet. Det gør der også i dette tilfælde i bogen. Et tomt felt strikkes “ret” i dette tilfælde, hvor du strikker rundt på rundpinde.

   Jeg håber det hjælper dig.

   Mvh Mette

   • Dorte says:

    Jeg mener der hvor feltet er sort. Der står man skal springe den over og strikke den som den næste maske. Men når der så kommer 3 i streg? Jeg forstår det ikke. 🙈

    • Mette says:

     De sorte felter kommer, fordi mønsteret til sidste kommer til at gå over 20 masker, men på første omgang går mønsteret kun over 10 masker og kommer det løbende til at gå over flere masker, jo flere masker der bliver taget ud i mønsteret.

     De sorte felter er derfor bare felter du skal springe over. Det betyder at mønsteret på første omgang reelt består af 1 ret, slå om p., 7 ret, slå om pind (fordi du ikke skal se på de sorte felter). Og det skal du så gentage på første omgang.

     Jeg håber det giver mening.

     Mvh Mette

 2. Lene says:

  Er man så heldig man kan finde en video med hvordan man strikker bladene?
  Når ser eks er en o på opskriften, glæder det så at man skal både slå om og strikke en maske ret svarende til samme felt? og… strikker man først ret, og slår så op, eller omvendt?
  Der er 20 felter i opskriften, men når jeg starter så ender jeg på 21 eller 23 masker i første række, afhængigt af, hvor jeg starter omslag. Der passer ikke til maskerne fra ribben… hvis der er 88 masker og 20 felter, så er der jo 8 masker i overskud🙈
  Håber du kan hjælpe😁

  • Mette says:

   Hej Lene

   Jeg kender desværre ikke til en video med, hvordan man strikker bladene. Men når der står “o” i en opskrift, så skal du kun slå om. Herefter går du til næste felt i mønsteret og strikker det som næste felt viser. Så når du både slår om og strikker en ret, så ender du, som du selv skriver, med at få for mange masker.

   Jeg håber det hjælper dig.

   Mvh Mette

 3. Lene Ina Caspersen says:

  Kære Mette
  Tak skal du have, pyha jeg synes de er svære. Jeg tror jeg har forstået o nu, men nu en ny udfordring, når jeg laver et “prøveblad med 22 opslåede masker, for jeg bliver ved med at ende med en maske i overskud, også selv om jeg ikke strikker både omslag og o i samme maske.
  Her er hvad jeg gør:
  Slår 22 masker op
  1 – slår om
  2- 18 – jeg strikker 17 retmasker
  19 – slå om
  20 – løs af
  21-22 – strik sammen og 20 over de 2
  23 – bliver til 2 nye masker, da jeg strikker 2 i en maske
  Passer det?

  • Mette says:

   Jeg har nu også set på det og ja, jeg tror du, som du selv skriver, har vendt diagrammet på hovedet. Men samtidig tror jeg også du starter fra den forkerte side af diagrammet.
   Når man strikker efter diagrammer, så strikker man altid fra bunden af og fra højre mod venstre – altså modsat af, hvordan man vil læse en tekst.

   I dette diagram skal du være opmærksom på at de sorte felter er tomme felter. Det betyder at mønsteret reelt begynder med færre end de 20 masker. Jo flere pinde du strikker, jo flere masker får du, da du tager mere ud end du tager ind. På den måde kan du starte med forholdsvis få masker ved halsen og så få taget ud, så det passer ud over skuldrene.

   Mvh Mette

 4. Birgit Pedersen says:

  Kære Mette
  Jeg er lige begyndt på Chunky Dahlia.
  Har strikket 7 omgange, nu har jeg et halvt blad, mangler et halvt for at mønstret går op,
  hvad gør jeg forkert? Håber du forstår hvad jeg mener, jeg strikker ikke ribben i halsen dobbelt, har det indflydelse.

  Mvh Birgit

  • Mette says:

   Kære Birgit
   Jeg har ikke selv strikket Chunky Dahlia, men den ser ud til at ligne selve Dahlia blusen. Det er dog meget svært for mig at vurdere, hvorfor du kun får et halvt blad, ud fra det du skriver. Umiddelbart tænker jeg ikke at det har betydning om du strikker ribben i halsen dobbelt eller ej. Det vigtigste er, at du har det antal masker, som opskriften siger du skal have, når du begynder at strikke mønsteret. For har du ikke det, så vil det ikke komme til at passe.

   Jeg overvejer, om du kan have glemt at slå om nogle steder i opskriften, så du ikke får det antal masker du skal have. Men det er som skrevet meget svært at vide ud fra de oplysninger jeg har.

   Mvh Mette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.