Strikke- og hæklegrej

Gode strikkepinde og hæklenåle betyder meget for mig, så her kommer lidt om mit strikke- og hæklegrej.

Jeg vil gerne pointere, at dette ikke er ment som en reklame for visse firmaer. Det er meget individuelt hvilke strikke- og hæklenåle man bedst kan lide og den bedste måde at finde sin favorit på, er at prøve nogle forskellige typer.

Da jeg skulle finde nogle gode hæklenåle var der rigtig mange der anbefalede en bestemt type hæklenåle. Men det man skal huske er, at der hele tiden kommer nye og potentielt bedre produkter. Diverse anmeldelser kan være et godt redskab til at få et overblik, men jeg vil altid klart anbefale selv at prøve de forskellige typer, for vi er alle sammen forskellige – også når det gælder strikke- og hæklegrej.

 

Strikkepinde

Da jeg startede med at strikke tænkte jeg ikke så meget over hvilken type pinde jeg strikkede med. Efter noget tid fandt jeg ud af, at jeg foretrak træ/bambus fremfor metal. Over årene har jeg også fundet ud af, at jeg bedst kan lidt at strikke med rundpinde frem for jumperpinde. Så når jeg kan komme til det strikker jeg på rundpinde.

På et tidspunkt begyndte jeg at interessere mig for, hvilken type pinde der var på markedet, så jeg kunne få købt mig nogle gode strikkepinde. Jeg endte med at købe et lækkert sæt i birketræ fra KnitPro i størrelserne 3½ – 8 mm.

Sættet jeg købte kom i en fin æske, hvor selve pindene er øverst og nedenunder er de tilhørende wirer. Derudover er der en lille “nøgle” så man sikre, at pindende sidder helt fast og “stoppere” som kan sættes på wiren i stedet for selve pindene.

“Stopperne” kan fx bruges, hvis man har sit strikketøj med på farten og vil sikre, at maskerne ikke falder af mens strikketøjet er pakket ned. Man kan også bruge dem, hvis man har flere projekter igang på en gang, hvor man bruger samme pindstørrelse. Det kræver selvfølgelig man har nok wirer, men der følger flere med sættet og derudover kan man købe ekstra, hvis man har behov for det.

Hvis man bruger “stoppere” i et igangværende strikketøj, vil jeg anbefale at sætte en husker til pindstørrelse i. Jeg har selv erfaret, at man kan glemme hvilken størrelse pind man havde gang i, uanset hvor kort tid siden det er man havde gang i strikketøjet. Selv hvis jeg har skrevet pindstørrelsen på opskriften kan jeg blive i tvivl, da jeg til tiden strikker efter samme grundopskrift. Jeg har købt nogle huskere til pindstørrelser som jeg synes virker godt (se afsnittet om tilbehør). Men om du køber nogle, sætter et stykke papir på hvor du har skrevet pindstørrelsen eller bruger en helt anden metode afhænger af, hvad du har lyst til.

Jeg synes eneste ulempe ved disse pinde er, at pindstørrelserne er skrevet med et materiale som efterhånden forsvinder. Derfor er det essentielt med en måler til pindstørrelser.

Strikkepinde 1

Sæt med strikkepinde – størrelserne 3½ – 8 mm

Strikkepinde 3

Måler til pindstørrelser, wirer, “nøgle” og “stoppere”.

Strikkepinde 2

Æske til strikkepinde

 

Hæklenåle

Da jeg startede med at hækle havde jeg en del gamle hæklenåle, som jeg havde fået af min mor. De fleste af dem var i metal og var for så vidt fine at hækle med, men som skrevet så kan jeg godt lide rigtig godt værktøj.

En af hæklenålene som jeg prøvede i min jagt på mine favorit hæklenåle var Clover Soft Touch, som rigtig mange anbefaler. Jeg prøvede desuden Clovers nyere hæklenåle som hedder Clover Amour og da jeg prøvede dem, var jeg solgt med det samme.

I modsætning til de billigere hæklenåle af plast, metal eller lignende, så har både Clover Soft Touch og Clover Amour et skaft som enten helt (Amour) eller delvist (Clover Soft Touch) er i et blødt materiale.

Det er meget individuelt hvilke hæklenåle man bedst kan lide at hækle med og den bedste måde at finde sin favorit på, er at prøve nogle forskellige typer. Jeg fandt ved den metode frem til, at jeg bedst kan lide, at hele skaftet er i blødt materiale.

Sættet jeg har købt har 9 størrelser der går fra 2.0 – 6.0 mm.

Farverne på hæklenålene spillede ikke nogen reel betydning i valget af hæklenål, da det vigtigste er hvordan de er at hækle med. Men jeg synes nu alligevel det er skønt med nogle farverige hæklenåle.

Clover Amour hæklenålesæt

Clover Amour hæklenåle – størrelserne 2 – 6 mm

Oprindeligt havde jeg tænkt, at jeg også gerne ville have Clover Amour hæklenåle i størrelser over 6.0 mm. Den idé er jeg dog gået fra igen, efter jeg har talt med et par garvede hæklere. De gjorde mig opmærksom på, at når man hækler med tykt garn på tykke pinde, så har man i mange tilfælde brug for mere plads på hæklenålen. At der er et skaft kan altså blive en ulempe på tykke hæklenåle, fordi der ikke er nok plads til at hækle visse typer masker.

På nuværende tidspunkt har jeg disse plastik hæklenåle i størrelserne 6, 8, 10 og 12 mm.

Hæklenåle størrelse 8, 10, 12 & 15

Hæklenåle størrelse 8, 10, 12 & 15

 

Tilbehør

Godt tilbehør er selvfølgelig ikke helt lige så vigtigt, som gode strikkepinde og hæklenåle. Jeg sætter dog stadig stor pris på produkter af god kvalitet og her kommer lidt om det strikke- og hækletilbehør jeg har.

“Stoppere” til mine strikkepinde (vestre æske). Som beskrevet under afsnittet med strikkepinde, så kan “stopperne” fx bruges til at sikre sit strikketøj, når man er på farten eller hvis man har flere projekter igang på en gang.

Husker til pindstørrelser (højre æske). Det er bare små plastikdimser, hvor der står pindnumre på. De har desuden et lille hul, så de kan sættes på en wire inden en “stopper” sættes på i stedet for en pind. Den pakke jeg har købt indeholdt i alt 12 med pindnumre fra 3½ – 12 mm. Jeg synes de er rigtig gode ” fx hvis man sætter en “stopper” i for at bruge selve pindene til andet strikketøj. Der er en stor risiko for, at man kan glemme hvilken pindstørrelse det var man brugte. Men ved at sætte en husker på inden “stopperen” sættes på, så ved man hvilken pindstørrelse man skal bruge, når man vender tilbage til arbejdet igen.

Stoppenåle i mange størrelser (blå etui og til højre for etuiet). Stoppenåle er ikke så spidse som almindelige synåle, da det er vigtigt ikke at strikke igennem garnet, når man monterer det.

Jeg har købt et skønt magnetisk etui til at have mine mindre stoppenåle i. Det er rigtig godt at have med, når man er på farten, for nålene falder ikke bare ud når man åbner det og leder efter den rigtige størrelse stoppenål. Til højre for det magnetiske etui ses desuden 3 større stoppenåle til lidt tykkere garn. Øjet på disse stoppenåle er fleksible, hvilket gør det lettere at få garnet igennem.

Snoningspinde i 2 størrelser (forrest i billedet). Man kan også få nogle snoningspinde i u-form, men dem har jeg ikke prøvet endnu. Jeg kunne dog godt forestille mig, at garnet er lidt lettere at styre med de u-formede snoningspinde, da jeg nogle gange synes garnet kan falde af de snoningspinde jeg har.

Grej 1

“Stoppere”, huskere til pindstørrelse, stoppenåle og snoningspinde

Maskemarkører (i æskerne) i grøn og lilla. Jeg bruger dem især de steder i mit strikketøj, hvor jeg skal tage ud eller ind. Hvis man skal hækle rundt og har brug for at vide hvor begyndelsen af runden er, kan de også bruges til det.

Maskeholdere som ligner store sikkerhedsnåle. Bruges til masker som skal sættes på en pind, uden at man lukke dem af, for senere at kunne strikke videre med dem. De kan også fås i plastik, men jeg foretrækker disse. Det gør jeg, da jeg kan være sikker på at disse sikkerhedsnåle ikke vil åbne sig, hvis jeg lægger strikketøjet fra mig eller tager det med på farten. Jeg desværre prøvet at de maskeholdere jeg har i plastik åbnede sig og maskerne faldt af. Derfor bruger jeg nu kun dem som er vist på billedet her.

Lille saks med et beskyttelsesetui, hvilket gør den perfekt til at have med på farten.

Målebånd – et must til både strik og hækling.

Grej 2

Maskeholdere, maskemarkører, målebånd og lille saks

Garnvinde og krydsnøgleapparat. Måske lidt overflødigt for nogle, men igen en af de ting jeg synes er rart at have når man bruger så meget tid på strik og hækling som jeg gør.

Garnvinde og krydsnøgleapparat

Garnvinde og krydsnøgleapparat

Skriv et svar